Rescatem la salut

La precarització de la sanitat pública atempta contra el dret a la Salut de totes les persones, maltracta els i les seves professionals, beneficia interessos privats en detriment dels serveis públics i s’enfoca només en la intervenció sobre les malalties en comptes d’establir polítiques transversals de foment de la Salut.

Davant d’una situació que només empitjora any rere any, amb compromisos buits, mesures poc transparents i polítiques públiques definides als despatxos sense comptar amb l’opinió dels i les professionals que exerceixen el dia a dia, ni amb les demandes de la ciutadania, reclamem:

Reforceu l’Atenció Primària i blindeu-la com a garant de la salut


La primària ha de ser la porta d’entrada al sistema sanitari i el pal de paller de la seva coordinació. Exigim un 25% del pressupost total invertit en reforçar el personal en les àrees imprescindibles i en infraestructures d’atenció dignes. Prioritzeu el que realment manca i no “propostes innovadores” que són una burla davant d’un personal sanitari desbordat i precaritzat, que no pot gestionar unes llistes d’espera inacceptables ni establir una atenció sanitària de qualitat a les persones que arriben als CAPs. És imprescindible, a més, que les persones grans que viuen a residències no continuïn excloses de l’Atenció Primària.

Atureu la privatització dels serveis i revertiu les concessions existents


La salut no és un negoci: cal posar fi als contractes privats i no renovar els que finalitzin. Les concessions a empreses privades s’emporten gran part dels pressupostos del Departament de Salut i es gestionen d’una forma poc transparent que dóna cobertura a males pràctiques i abusos. Tot això empitjora el servei, les condicions de les treballadores i la possibilitat de control democràtic del sistema de Salut.

Garantiu la dignitat de les condicions laborals i establiu un únic conveni


El sistema actual abusa de la interinitat en què es troben una gran part de les treballadores i estableix diferències injustes entre el personal sanitari. Reclamem un conveni únic amb contractació directa per part de l’ICS, que acabi amb la precarietat de les professionals sanitàries de la sanitat pública i equipari amb justícia les condicions laborals.

Construïu urgentment polítiques de salut transversals

Les condicions per a una vida digna són la base de la salut de les persones i cal posar-les en primera línia. Viure amb un alt índex de contaminació o amb les conseqüències de l’emergència climàtica, patir en carn pròpia una situació de pobresa energètica, un desnonament, tenir un lloc de treball precari o patir la persecució per una llei d’estrangeria injusta, afecta negativament la nostra salut.

Exigim un sistema no discriminatori i que no estigui basat en tractar malalties, sinó també en garantir unes condicions de vida dignes a tota la població.

Per una vida digna, 
per la igualtat i la justícia, 
#RescatemLaSalut!